Moj profil

Smije li se špinat podgrijavati i ostala goruća pitanja od nutritivne važnosti

Špinat je vrlo zahvalna namirnica, jer osim što je izuzetno bogata hranjivim tvarima, može se koristiti i kao svježa, termički obrađena i smrznuta namirnica u brojnim jelima.

Špinat (Spinacia oleracea) je jedno od najzahvalnijih vrsta tamnozelenog lisnatog povrća, a i povrća općenito iz brojnih razloga.

Osim što je izuzetno jednostavan za pripremu i blagog okusa i arome, špinat možemo konzumirati i u svježem i sirovom obliku, a broj i vrsta jela koje ga odlično "podnose" je bezbrojan.

Nutritivna svojstva špinata

Špinat se u nutricionizmu smatra jednom od najboljih i najnutritivnijih namirnica upravo zbog svog sastava hranjivih tvari. Možda je najvažnije naglasiti kako je izvrstan izvor željeza, pogotovo za vegetarijance i vegane.

Suprotno možda trenutno uvriježenom mišljenju, špinat se može podgrijavati, samo je bitno da to činimo postepeno na ravnomjerno raspoređenom špinatu.

Međutim, budući da se u špinatu željezo nalazi u manje bioraspoloživom obliku u organizmu, kako bi se maksimizirala njegova iskoristivost, potrebno ga je konzumirati odvojeno od mliječnih proizvoda. Razmak bi trebao biti barem 4 sata. Također ga je dobro konzumirati uz namirnice bogate vitaminom C.

Špinat je i izvrstan izvor magnezija, kalcija i kalija, ali i brojnih vitamina od kojih je svakako važno naglasiti folat, vitamine B2 i B6 te vitamin K.

Od fitonutrijenata, špinat je odličan izvor karotenoida – posebice luteina i zeaksantina koji imaju važne uloge u organizmu.

Dobrobiti konzumacije špinata za organizam

Baš zbog odlično sadržaja karotenoida, špinat se smatra namirnicom koja može protuupalno djelovati na organizam. To se posebice odnosi na zaštitu zdravlja očiju.

Prirodno prisutni antioksidansi u špinatu mogu djelovati na način da smanjuju oksidativni stres te posljedično smanjuju rizik od nastanka karcinoma.

Kako najbolje iskoristiti špinat? 

Svježi špinat

S obzirom da se radi o zaista osjetljivoj namirnici koja je bogata vitaminima topivima u vodi, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove hranjive tvari, najbolje ga je konzumirati sirovog.

Najjednostavniji način za to je u svježim salatama ili smoothije-ima. U takvim jelima je zaista zahvalna namirnica, jer zbog svojeg blagog, gotovo neutralnog okusa, ne utječe previše na konačan okus jela, a dobiju se sve dobrobiti špinata iz njih.

Kuhani špinat

Ukoliko pak ipak želite konzumirati termički obrađen špinat, onda ga je najbolje pripremati na način da se brzo prokuha. To znači pripremiti lonac s vodom te nakon što ona zaključa, u vodi prokuhati špinat otprilike 1 minutu.

Na taj način će se osloboditi prirodno prisutne kiseline u špinatu te će on biti slađeg okusa, a maksimalno zadržati hranjive tvari. Vodu se preporuča nakon prokuhavanja baciti. 

Ostala jela sa špinatom

Osim sirovog i brzo kuhanog, špinat se može pripremati zapečen ili kuhan kao sastojak brojnih juha, slanih pita ili pak jela s tijestom.

Možda se na taj način neće maksimalno očuvati hranjive tvari špinata odnosno iskoristiti u organizmu, ali u ovim ukusnim jelima će svakako doprinijeti ukupnom unosu hranjivih tvari u organizam.

Smije li se špinat podgrijavati?

Da. Smije. Iako je često uvriježeno mišljenje da ne smije, jer se na taj način stvaraju kancerogeni spojevi zbog njegovog sadržaja nitrata, špinat se zapravo smije podgrijavati. Najbolje je količine špinata koje mislite koristiti kasnije, odmah staviti u hladnjak ili zamrzivač pa kada želite podgrijati, to činite postepeno, na umjerenoj vatri ili umjerenoj opciji mikrovalne pećnice te ravnomjerno raspoređenog na tanjuru. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.