Moj profil

Jesenja torta na kat

Biskviti za obje torte:
2 x 2 manja jaja
2 x 80 g šećera
2 x ½ mahune vanilije
2 x 100 ml ulja
2 x 30 ml vode
2 x 70 ml mlijeka
2 x 150 g brašna
2 x 2 žličice praška za pecivo

Za biskvit zagrijati pećnicu na 180°C stupnjeva i obložiti pek papirom kalup promjera 26 cm. Žumanjke izmiksati sa šećerom i sastruganom mahunom vanilije, dodati ulje pomiješano s toplijom vodom i mlijekom. U to lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo, snijeg od bjelanjaka i peći dok lagano ne porumeni, a čačkalica ne bude suha. Pustiti da miruje koju minutu u kalupu, pa odstraniti kalup i biskvit preokrenuti naopačke, te maknuti pek papir, ostaviti da se hladi. Ponoviti cijeli postupak da se dobiju dva biskvita koja ćete prerezati pažljivo po pola kada se u potpunosti ohlade da dobijete ukupno 4 kore.

Žele od krušaka/ sirup od krušaka:
5-6 zrelih krušaka viljamovki
šećera po ukusu
vanilije po ukusu
2 listića želatine

Kruške očistiti, nasjeckati na kockice i kuhati sa šećerom i vanilijom dok se ne opuste i ne puste dosta soka. Sok odvojiti jer će nam trebati za kasnije, a kruške još pirjati dok se ne raspadnu, ustiniti štapnim mikserom da se dobije glatka smjesa, te umiješati dva listića želatine koja ste prethodno močili u hladnoj vodi dok nisu nabubrili. Dobro izmiješati želatinu s kruškama, te smjesu premjestiti u zdjelicu sa zaobljenim dnom (promjera za 2-3 cm manjeg od promjera manje torte) koju ste prethodno obložili celofanom. Prekriti površinu smjese celofanom, te staviti da se rashladi pa premjestiti u frižider/zamrzivač da se stisne.

Donja torta promjera 26 cm:

Ganache s likerom divlje kruške:
100 g čokolade 50% kakaa
100 g slatkog vrhnja
malo meda
likera od divlje kruške po ukusu

Vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko sitno nakosane čokolade s likerom i medom. Miješati dok se smjesa ne sjedini.

Krema od kesten pirea, mascapronea i tučenog vrhnja:
300-350 g lagano zaslađenog kesten pirea s dodatkom bourbon vanilije, ruma
250 g mascarponea
100 g slatkog vrhnja
šećera u prahu ili meda po ukusu
dodaci po želji – likeri, vanilija

Sve sastojke osim tučenog vrhnja sjedinite da dobijete jednoličnu smjesu. Tučeno vrhnje lagano istucite s nekim od sladila i ručno umiješajte u kremu. Dočinite po želji.

Slaganje donje torte:
Potrebne su nam 3 kore biskvita. Donju koru poškropite sirupom od krušaka, premažite polovicom ganachea s likerom divlje kruške, ostavite kratko u frižideru da se ganache stisne, rasporedite polovicu kreme s kesten pireom, ponovite postupak i pokrijte trećom korom biskvita koju ćete isto poprskati sirupom od krušaka. Pristisnite lagano tortu da se sve dobro stisne i rasporedi, zagladite rubove, te je ostavite da se dobro ohladi u frižideru.

Gornja torta promjera (16-)18cm:

Krema od kesten pirea:
300 ml mlijeka
3 žumanjka
1 velika žlica gustina
šećera po ukusu (cca 50-60g)
mahuna vanilije
250 g lagano zaslađenog kesten pirea s dodatkom bourbon vanilije, ruma
med/šećer u prahu
rum
100 - 150 ml tučenog vrhnja
3 listića želatine

Četvrtu, preostalu koru biskvita izrezati u veličini kalupa za gornju tortu, pozicionirati je u kalup i staviti na vrh pripremljeni žele od krušaka.

Za kremu žumanjke umutite pjenasto sa šećerom, dodajte gustin razrijeđen s malo mlijeka. Lagano uz miješanje dolijevati u smjesu vruće mlijeko u kojem ste prokuhali mahunu vanilije. Smjesu vratiti na vatru i kuhati dok se ne zgusne. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodati kesten pire, dočiniti po ukusu, izmiksati i dodati otopljene listiće želatine, te dobro izmiješati. Na kraju umiješati lagano istučeno slatko vrhnje koje ste zasladili. Smjesu preliti preko želea od krušaka i biskvita koje ste prethodno stavili u kalup i premjestiti na hladno da se stisne. Neće trebati dugo, u zamrzivaču svega 20-ak minuta do pola sata.

Slaganje konačne torte i dekoracija:

Glazura za donju tortu:
100 g čokolade 50% kakaa
malo maslaca
malo ulja
malo likera od divlje kruške

Čokoladni obruč za donju tortu i strugotine od čokolade za gornju tortu:
dvije trake papira za pečenje ukupnog promjera malo većeg od promjera torte (30-32cm)
300 g tamne čokolade po izboru
par žličica ulja

Ostalo:
Sedefasto-srebrni sprej za hranu

Manju tortu pažljivo izvadite iz kalupa i pozicionirajte na sredinu veće torte. Glazuru koju ste otopili na pari rasporedite po dijelu donje torte koji izviruje ispod manje torte.

Čokoladu za dekoraciju rastopite na pari. Pripremljene trake premažite lagano rashlađenom, ali mazivom čokoladom (da ne bude pretanak premaz) i ostavite da se lagano stisne (stavite u frižider ako je pretoplo u prostoriji), a ostatak čokolade razmažite s vanjske strane crnog, velikog pleha iz pećnice i stavite ga u frižider ili zamrzivač da se stvrdne. Kada se čokolada za obruč lagano stisnula da se ne razlijeva, ali je dovoljno opuštena da ne puca, omotajte jednu traku oko ruba torte tako da pek papire ostane okrenut prema vama i rukama poravnajte da lijepo prione uz tortu. Stavite u frižider i kada se u potpunosti stisne, pažljivo skinite papir za pečenje. Isto učinite s drugom trakom, te posebno pažljivo pritisnite rubove koje prijanjaju uz čokoladni obruč koji je već na torti. Pleh s premazom čokolade za strugotine ostavite koju minuticu vani ako se skroz stisnuo, te potezima prema sebi oštrim velikim nožem stružite sloj čokolade da bi dobili lijepe strugotine. Rasporedite ih po vrhu manje torte, te lagano, iz daljine posprejajte sedefastim sjajem čokoladni obruč i strugotine.

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.