Moj profil

Hren – biljka s karakterom

Pikantnost hrena širi se iz usta prema nosu. Uglavnom će svi taj osjećaj opisati u smislu oživljavanja ili otvaranja sinusa.

Njegovo puno ime je Armoracia Rusticana

Za nas je samo – hren, korijen koji se koristi za pripremu umaka za kuhano meso ili jaja. Kako bismo ublažili njegov pikantan okus dodaju se jabuke, kruh, vrhnje. Moguće je koristiti i mlade listove, sirove ili kuhane.

Osim umaka, hren se može skuhati s krumpirima u gustu juhu, umiješati u pire, naribati sirovog u salatu, meso ili ribu...

Navodno se radi o samonikloj biljci iz srednje i južne Europe. Dodatni dokaz toj tvrdnji je da se u brojnim europskim kuhinjama, pa i jezicima, provlači pod istim ili sličnim nazivom. 

Rusi ga zovu "hron". Talijani naziv "cren" koriste za umak od hrena s dodatkom octa i kruha.

Francuski naziv je "raifort", ali ga često nazivaju i "njemačkim senfom". Englezi su ga učinili slavnim izmislivši "horseradish sauce", mješavinu hrena, senfa, šećera, soli, vrhnja i kruha.

S druge strane svijeta, iznikao je i u nešto drukčijoj formi, u Japanu. Japanci su ga pronijeli svijetom zahvaljujući sushiju, koji se jede s dodatkom wasabija, određene vrste hrena s korijenom zelene boje.

Svakako se radi o biljci s karakterom. Svatko tko je ikad probao hren, opisat će ga kao pikantan. Međutim, njegova pikantnost nije jednaka onoj papričica, koje nakon prvog zalogaja "sprže" usta i jezik, a kasnije jednjak i želudac. Žar, koji papričicama daje kapsaicin, osjeća se još neko vrijeme nakon što smo prestali jesti.

Hren je drukčije pikantan. Njegova pikantnost širi se iz ustiju prema nosu. Uglavnom će svi taj osjećaj opisati u smislu oživljavanja ili otvaranja sinusa. Hren ne žari u beskraj, već se osjećaj škakljanja u nosu iznova ponovlja sa svakim novim zalogajem. Ono što hren čini ljutim su tvari koje se zovu glukosinolati.

Osim umaka, hren se može skuhati s krumpirima u gustu juhu, dodati jajima i ispeći frittatu ili souffle, umiješati u pire, dodati gratiniranoj cvjetači, cikli ili mrkvi, naribati sirovog u salatu, na meso ili ribu, poput parmezana.

Za one koji nikad nisu pripremali hren, dobro je koristiti rukavice dok ga gulite ili ribate, te nikako nemojte dirati oči dok dobro ne operete ruke. Ako inače jako suzite u društvu crvenog luka, pripremite naočale ili, isprobano, masku za ronjenje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.