Moj profil

10 najboljih: Jela uz koja vam bundeva neće dosaditi

Iako niskokalorična, bundeva je hranjiva, jer obiluje vlaknima i vitaminima. Potječe iz Sjeverne Amerike, gdje je i danas simbol Halloweena te je popularna u desertima, poput pite od bundeve.

Poznajemo više vrsta bundeva i svrstavamo ih i jestive i dekorativne, a postoje divovske koje mogu dosegnuti čak i tonu. Baš takve divovske bundeve popularne su na natjecanjima širom svijeta, a neke mogu narasti i do 10 kilograma u samo par dana. Volite li guste juhe, predlažemo da ovih dana napravite curry juhu s bundevom i piletinom poslužite kao obrok ili međuobrok, a za pripremu juhe od bundeve, osim butternut, možete koristiti i hokaido bundevu.

Korištenje bundeve kao zdjele nije novitet. Naime,starosjedilački narodi koristili su je kao posudu za hranu. Nekim je umjetnicima izvor inspiracije pa rezbarenjem bundeva kreiraju različite oblike, ali nama je najzanimljivija u kulinarstvu, jer se koristi u mnogim jelima, od juha i  slanih jela do deserata. Zapečeni grah, mnogima je omiljeni klasik jesenske kuhinje, a mi imamo recept u kojem smo ga obogatili okusom muškatne bundeve. Također je možete pripremiti kao prilog uz svinjske kotlete, a za pire će vam biti uz bundevu potrebno samo češnjak i žlica maslinovog ulja. Gulaš je jedno od omiljenih jela sa žlicom, a poslužen u „tanjuru“ od izdubljene bundeve, kulinarski doživljaj podiže na novu razinu.

Zanimljivo je da su svi dijelovi bundeve jestivi, uključujući cvijet, sjemenke i lišće.  Ukoliko još niste posegnuli za bučinim koštica, sad je pravo vrijeme za ovu zdravu grickalicu koja je izvor su zdravih masnoća, proteina, cinka i magnezija. Varivo od muškatne bundeve, bijelog graha i slanutka oduševit će vegetarijance, a ljubitelji mesnih zalogaja slanutak mogu zamijeniti trakicama pržene piletine.

Bundeva se izvrsno snalazi u slasticama i mnogi je s pravom nazivaju kraljicom jeseni. Niste li znali, „Pumpkin spice“ postao je simbol jeseni i često se koristi u napicima, a zapravo je riječ o mješavini cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira. Uz malo mašte pretvorite je u desert s tiramisuom, a cijelu kombinaciju zaokružite aromatičnim okusima ruma ili vanilije. Bundeva i čokolada slasna je kombinacija, a O’Plant kocke s bundevom, čokoladnom kremom i mirisnim začinima pravi su užitak uz šalicu kave ili čaja. Želite li svoju slasticu u obliku torte za Helloween, desert od bundeve, cimeta i karamela oduševit će ljubitelje slatkoga, neovisno o prigodi. Dekorativne bundevice i slatki mali duhovi završni su dodir ovoj strašno dobroj torti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.