Moj profil

Zanimljivosti o sladoledu

Najveće izjelice sladoleda su Amerikanci te djeca od 2 do 12 godine života i osobe starije od 45 godina. Najveći sladoled na svijetu težio je više od 24 tone, dok najomiljeniji sladoledi imaju okus vanilije, čokolade i jagode.


Čemu hladnom, slatkom i finom rijetko tko može odoljeti? Sladoledu, naravno!
Sladoled je bez sumnje jedna od najomiljenijih slastica na svijetu, a njegovi najveći obožavatelji su Amerikanci. Kako čak 98% domaćinstava redovito kupuje sladoled, SAD je zemlja u kojoj se pojede najviše sladoleda po glavi stanovnika. Amerikanci su kao prava sladoledna nacija još davno, kao dio tipičnog američkog obroka, servirali sladoled od vanilije doseljenicima prispjelima na Ellis Island. Usput, oni su mislili da je sladoled ohlađeni maslac te su ga mazali na kruh. K tome, u 2. svjetskom ratu letjeli su bombarderi ukrašeni slikom sladoleda na štapiću, simbolom američkog stila života. No, nisu samo američki vojnici voljeli sladoled.

Poznato je da je još prije Krista u vrijeme Perzijskog rata veliki vojskovođa Aleksandar Veliki svoje trupe osvježavao sladoledom. Danas, baš kao i nekad, Amerikanci najviše vole okus vanilije, čokolade i jagode, a suprotno očekivanjima, stanovnici hladnijih američkih država, primjerice Nebraske, pojedu više sladoleda od onih koji žive u vrućoj Kaliforniji ili na Hawajima. Poznato je da je među brojnim slavnim obožavateljima sladoleda bio i Elvis Presely, dok je niz predsjednika koji su također voljeli sladoled (Ronald Reagan je 1984. mjesec srpanj proglasio nacionalnim mjesecom sladoleda!) tek nedavno prekinuo Barack Obama kojemu se ta slastica zamjerila još dok je kao mladić radio u slastičarni.

No, i ostatak svijeta luduje za sladoledom, pa nakon SAD-a na top 10 ljestvici obožavatelja sladoleda slijede Novi Zeland, Danska, Australija, Belgija i Luksemburg, Švedska, Kanada, Norveška, Irska i Švicarska. Primjerice, u Kanadi je 1988. godine spremljen najveći sladoled na svijetu koji je sa svoje 24 tone ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda. Inače, baš kao što to znamo i iz iskustva, najviše se sladoleda proda ljeti, u srpnju i kolovozu te u nedjelju. Statistički podaci nam govore da najviše sladoleda pojedu djeca u dobi od druge do dvanaeste godine, te osobe starije od 45 godina. Iako djeca spadaju u najgorljivije obožavatelje, čak 50% sladoleda pojedu odrasli, pa je sladoled i vrlo omiljeni tješitelj.

Baš kao i u Americi, sladoledi od vanilije, čokolade i jagode među najomiljenijim su okusima i u ostatku svijeta, a preljev od čokolade je najomiljeniji preljev. Među neobičnim sladoledima najčešći su oni s okusom avokada, češnjaka i azuki graha, dok je najneobičniji sigurno sladoled od kiselih krastavaca spremljenih s koprom. Vrlo je zanimljivo da sladoled za desert češće biraju muškarci nego žene te da je među onima koji svoju zdjelicu poližu do kraja opet više muškaraca (13%) od žena (8%). Naravno, još je zanimljivije da svaki peti konzument svoju slasticu nesebično podijeli sa svojim kućnim ljubimcem, psom ili mačkom. Sladoled je poseban i stoga što je jedan od njegovih najvažnijih sastojaka zrak bez kojeg bi se potpuno zaledio i postao tvrd poput kamena. I na kraju, čim prije provjerite da li kuglica sladoleda doista nestaje nakon točno 50 lizova kao što su to izračunali statističari opsjednuti sladoledom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.