Moj profil

Tikvice možete uzgojiti na terasi stana

Uz coolkinu pomoć najprije uživajte u uzgoju tikvica na svojem balkonu, a potom i u pripremi novih, zanimljivijih jela od finog i hranjivog domaćeg povrća.

Vjerovali ili ne, uživanje u vlastitom, svježe ubranom povrću moguće je i bez vrta, jer se mnoge vrste među kojima su i svima omiljene tikvice mogu uzgajati na balkonima i terasama. Doista uz samo malo više vremena i truda i na vašem se jelovniku mogu naći tikvice koje su puno, puno ukusnije i hranjivije od onih iz supermarketa.

Štoviše, osim uživanja u branju i pripremi finih i hranjivih jela od tikvica iz balkonskog vrta, tu je i dodatno uživanje u vrtlarenju koje je na samom vrhu popisa aktivnosti koje oslobađaju stresa, relaksiraju i usrećuju.

No, osim uživanja u branju i pripremi finih i hranjivih jela od tikvica,  tu je i dodatno uživanje u vrtlarenju koje je na samom vrhu popisa aktivnosti koje oslobađaju stresa, relaksiraju i usrećuju. Nadalje, zahvaljujući domaćim tikvicama, ne samo da znamo što jedemo već i štedimo na mjesečnim izdacima za hranu koji su u posljednje vrijeme sve samo ne mali.

Tikvice uspijevaju i na balkonima i terasama!

Kako su tikvice vrlo izdržljive biljke, te odolijevaju većini nametnika i bolesti, te kako imaju relativno plitko korijenje primjerene su za uzgoj i na vrlo malim  površinama. Stoga se vrlo jednostavno mogu uzgajati i na balkonima i terasama, kako u drvenim sanducima, tako i u većim teglama. Iako postoje brojne sorte, za uzgoj na manjim površinama su najprimjerenije one koje ne rastu u širinu, već se penju, odnosno rastu u visinu. Naravno, kao stvorene za uzgoj na terasama, te posebno na balkonima  su mini sorte koje uspijevaju čak i u manjim teglama promjera i dubine oko 40 cm. Iako i sami možete iz sjemena na prozorskoj dasci uzgojiti biljčice za presađivanje, najjednostavnije je da neposredno prije sadnje kupite već uzgojene zdrave, lijepe i čvrste sadnice. Pritom ne pretjerujte s brojem sadnica, kako bi svaka biljka imala dovoljno prostora za svoj optimalni rast i razvoj plodova. K tome, kako su tikvice i vrlo plodne biljke koje cijelo ljeto daju plodove za uživanje u njihovim ukusnim i svestranim plodovima dovoljne su već i samo dvije sadnice.

Tikvice najviše vole plodno tlo, sunce i vodu!

Za uzgoj u teglama ili sanducima izaberite mješavinu rastresite zemlje bogate mineralima i drugim hranjivim tvarima i humusom, te ih potom kad počnu cvasti otprilike svaka dva tjedna prihranjujte gnojivom bogatim fosforom. Naravno, za uzgoj svakako iskoristite i kompost od bio otpada iz vaše kuhinje. Kako bi plodovi narasli do optimalne veličine i čvrstoće, tikvice uzgajajte na toplom i vrlo sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra, te ih k tome redovito svakodnevno zalijevajte. Kako povrću u posudama treba više vode nego onom u vrtu, u vrijeme najvećih vrućina zalijevajte ih i ujutro i navečer. No, kako zemlja mora biti vlažna, a ne mokra dobro pazite da ne pretjerate, kako korijenje ne bi postalo trulo. K tome, kako tikvice ne vole tuširanje, ne zalijevajte ih odozgo, po lišću, cvjetovima i plodovima, već mlaz usmjerite na zemlju oko stabljike, te stoga za zalijevanje koristite isključivo kantu s lijevkom. 

Domaće tikvice su ukusnije od onih kupovnih!

Kako su tikvice neobično svestrane te su zvijezde brojnih i vrlo različitih jela predlažemo vam da svoje prve domaće, posebno ukusne i hranjive plodove osim za svoja omiljena jela iskoristite i za širenje svojih kulinarskih vidika. U tu svrhu iskušajte coolkine recepte u kojima se tikvice pojavljuju u više ili manje drugačijim ulogama te svoje jelovnike obogatite novim jelima.

Ako uživate u otkrivanju novih okusa svoja i nepca svojih ukućana iznenadite tikvizzom, pizzom s korom od tikvica,, bolognese-om s rezancima od tikvica, te prženim tofuom s tikvicama i rižom . Ljubitelje klasike razmazite klasicima s pomakom, primjerice tikvicama u tankom tijestu, fritatom s lukom i tikvicama i tjesteninom primavera .

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.