Moj profil

Ove namirnice treba izbjegavati za vrijeme ljetnih vrućina

Namirnice i vrsta hrane koji se sporo probavljaju, povisuju tjelesnu temperaturu tijela i od kojih je rizik od trovanja hranom visok, treba izbjegavati tijekom ljetnih vrućina.

Sve češće i duže ljetne vrućine za sobom povlače i zahtjeve organizma za modifikacijom prehrane i pridavanje pažnje namirnicama koje je poželjno konzumirati. Međutim ljetno doba za sobom donosi i popis namirnica odnosno vrste hrane koje je preporučljivo izbjegavati kako ne bi narušili rad probavnog sustava i cjelokupnog organizma.

Na što obratiti pažnju prilikom odabira hrane ljeti?

Poznato je kako zimi više pažnje pridajemo tz. teškoj i gustoj hrani poput korjenastog povrća, crvenog mesa, variva i gulaša dok se ljeti više trebamo orijentirati prema laganoj, sezonskoj hrani koja ne zahtijeva previše vremena niti energije za probavu. Uz to vrlo važno je osigurati dovoljno tekućine i hidracije organizmu, i samim time sprječiti unos hrane koja može dovesti do dehidracije.

Masna, pržena i pečena hrana se sporo probavlja i daje osjećaj tromosti i umora pa ju je poželjno izbjegavati ljeti.

Stoga je i popis one hrane koju je poželjno izbjegavati tijekom ljetnih vrućina dosta bitan kako bi bili sigurni da činimo sve kako bi nesmetano mogli uživati u ljetu, godišnjem odmoru, suncu i kupanju.

Visoko-proteinska hrana

Hrana koja sadrži jako puno proteina poput mlijeka i mliječnih proizvoda (sir) te crvenog mesa treba puno vremena za probavu i dodatan rad organizma. To za rezultat može imati osjećaj tromosti i tzv. „težine u želucu“ što bi moglo utjecati na razinu energije ostatak dana.

Začinjena hrana

Jako začinjena hrana, posebice sa ljutim začinima, iako ubrzava metabolizam, također i povećava tjelesnu temperaturu. Iako se to povećanje može činiti neznatno, u situaciji kada tijekom ljetnih vrućina tijelo traži način da se rashladi, jasno je zašto nije preporučljivo unositi hranu koja će ga dodatno zagrijati.

Kava i diuretički čajevi

Kofein koji se nalazi u kavi poznati je diuretik što znači da potiče izbacivanje vode iz organizma. Ljeti želimo ostati što više hidrirani i spriječiti dehidraciju kako bi se mogli nositi s vrućinama pa prekomjerno uživanje u kavi i čajevima koji imaju diuretička svojstva (npr. kopriva) nije poželjno.

Alkohol

Osim što ima diuretička svojstva slična kofeinu, unošenje alkohola dodatno opterećuje jetru što bi uz ljetne vrućine moglo imati nepovoljan učinak na tijelo. Iako jedno ili dva pića na dan nije nešto što je zabranjeno, svakako se preporuča unos alkohola držati pod kontrolom te uz njega piti i običnu negaziranu vodu.

„Brza hrana“

Masna, pržena i pečena hrana poput pečenja, krumpirića, burgera i roštilja (što je česta pojava na našim plažama) sporo se i teško probavlja te može dovesti do problema sa probavnim sustavom. Posebno ako se konzumira uz alkohol ili ostale diuretičke namirnice.

Nedovoljno termički obrađeni riba i morski plodovi

Sirova ili dimljena riba i morski plodovi nisu prvi izbor ljeti i tijekom ljetnih vrućina jer mogu biti upitne svježine. Što može dovesti do problema sa probavnim sustavom i trovanja hranom. Iako se oni skladište u primjerenim uvjetima, najčešće je problem transport jer ljeti imaju veći rizik od dulje nego uobičajene i poželjne izloženosti visokim temperaturama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.