Moj profil

Od domaćeg peciva do sočne pljeskavice i bbq umaka: sve tajne dobrog burgera

Iako se danas burger može kupiti na gotovo svakom koraku, nema ništa ljepše od domaće verzije. Evo što treba znati ako odlučite napraviti najbolji u vlastitoj izvedbi

Kad razmišljamo o najukusnijim i najpopularnijim jelima američke kuhinje, prvo što nam pada na pamet definitivno su slasni burgeri koji su se udomaćili i na našem jelovniku. Pljeskavica sljubljena s ukusnim umacima i različitim dodacima između dvije polovice okruglog peciva postala je apsolutni hit na kulinarskoj sceni, kako svjetskoj tako i hrvatskoj. Naime, burger je već dugo vremena pojam koji obuhvaća mnogo više od spomenutih sastojaka, a ne srame ga se ni restorani top klase. Postao je prava gastro poslastica i osvojio srca i nepca svih ljubitelja dobre hrane. Ovo ukusno jelo jede se diljem cijelog svijeta, a koliko je popularno, svjedoči podatak da ima svoj dan. Kraj svibnja, točnije 28. u mjesecu rezerviran je za obilježavanje Međunarodnog dana burgera. Kako biste ga dočekali spremni, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje će vaši domaći burgeri biti još ukusniji.

Domaće pecivo za burgere

Iako znamo da je za dobar burger najvažnija kvalitetna pljeskavica, ne smijemo zanemariti ni važnost peciva. Ono ima veliku ulogu u ovom jelu, kako okusom, tako i omjerom. Upravo u tome leži ljepota domaćih peciva. Osim što im možemo prilagoditi okus, kod domaćih verzija imamo mogućnost veličinu peciva u potpunosti prilagoditi veličini burgera, odnosno pljeskavice. Idealan omjer debljine mesa i peciva je 1:2. I dok se u pripremi slasnih burgera pri samom vrhu nalaze najčešće korištena prozračna i lagana hambi peciva od bijelog brašna, za vratom im pušu sve popularnija brioche peciva. Riječ brioche dolazi iz francuskog jezika i sinonim je za fina, slatkasta peciva rađena od maslaca, brašna, jaja i dizana uz pomoć kvasca. Idealno se slažu uz meso s grilla pa su sve češći izbor u pripremi burgera. Osim klasičnih hambi i slatkastih brioche peciva, za pripremu ovog popularnog jela koriste se i mliječna, integralna, ali i zanimljiva peciva u boji.

Najbolja i najsočnija pljeskavica

Nema ništa loše u gotovim burgerima, ali neponovljivi gurmanski užitak postići ćete izradom svojeg odreska. Bilo da pripremate pljeskavice od junetine, janjetine, svinjetine, puretine ili piletine – neka pravila su uvijek ista. Važno je da meso ne mijesite previše. Lagano promiješajte, brzo oblikujte i neka pljeskavice ne budu pretanke, jer neće biti sočne. Druga ključna stvar u pripremi mesa su pomno odabrani začini. Uz neizostavne sol i papar, mljeveno meso možete obogatiti raznim vlastitim ili već spremnim kombinacijama prirodnih začina poput Vegeta Natur Grill Burger Classica. I za kraj, ništa manje bitna - masnoća. Stručnjaci tvrde da će mesni hamburger imati bolji i sočniji okus ako masnoća zastupa 20 do 30 posto od ukupnog udjela smjese za izradu odreska od mljevenog mesa.

Koji umak odabrati za burger?

Već i ptičice na grani znaju da dobar burger bez umaka ne postoji. Iako je pljeskavica srce ovog jela, odgovarajući umak podiže ga na novu razinu i spaja sve sastojke na idealan način. Ono što nas najviše veseli svakako su bezbrojne kombinacije okusa, prema vlastitim preferencijama. Umaci s koprom idealno će se sljubiti s pilećim burgerima, za bogat, dimljeni okus dodajte BBQ umak, a nikako nećete pogriješiti s ajvarom koji se odlično slaže uz sve vrste mesa te klasičnim burger umakom dobivenim kombinacijom kečapa, majoneze i senfa.

Dodaci u burgeru i prilozi oko burgera

Slanina, karamelizirani luk i američki sir standardni su dodaci za burgere i s njima nećete pogriješiti, no odlična stvar je da dodatke možete birati prema vlastitom ukusu i tako mijenjati cjelokupni okus burgera. Bezbroj je kombinacija! Najvažnije je odabrati sir koji je lako topiv, kao i umak koji okusom odgovara ostalim dodacima. Kao prilog sočnom burgeru pripremite klasični prženi krumpir, a možete mu dati novo ruho i učiniti ga još primamljivijim. Primjerice, već ispržene krumpiriće poredajte na papir za pečenje, preko njih pospite naribani sir i kratko zapecite. Jednostavno, brzo i ukusno!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.