Moj profil

Neodoljivi slatki kolut

Postoje dva ključna povijesna trenutka u životu američkih prženih koluta. Prvi je kada je Bill Rosenberg 1950. godine otvorio prvi Dunkin' Donuts dućan u Massatchusettsu, a drugi kada je Homer Simpson zagrizao u prženi kolut prekriven ružičastom glazurom.

Postoje dva ključna povijesna trenutka u životu američkih prženih koluta. Prvi je kada je Bill Rosenberg 1950. godine otvorio prvi Dunkin' Donuts dućan u Massatchusettsu, a drugi kada je Homer Simpson zagrizao u prženi kolut prekriven ružičastom glazurom, koji nakon toga postaje njegovim omiljenim slatkišem.

Danas Dunkin' Donuts predstavlja jedan od najvećih prehrambenih lanaca s preko 10.000 dućana u cijelom svijetu. Može ih se prepoznati zatvorenih očiju prema mirisu ulja u kojem prže tijesto različitih oblika, od onih s rupom, preko onih bez, do okruglih kuglica različitih veličina i sve do srcolikih donutsa u vrijeme Valentinova. Tijekom preko pola stoljeća postojanja, osim oblika, najveće promjene dogodile su se s glazurama, od žutih, bijelih, čokoladnih, crvenih, kao i dodataka kojima ih posipaju, od čokoladnih mrvica, do šarenih bombona. U svom tom šarenilu, Homer Simpson je njihovo najuspješnije zaštitno lice.

Američke krafne sa šećernim preljevom

Posljednjih godina, međutim, slatko prženo tijesto s rupom, doživljava novu renesansu. Radi li se o najnovijem povijesnom trenutku, pokazat će vrijeme. Čini se da je danas jedan od glavnih ciljeva mladih slastičara u Americi ispeći što ukusniji i neobičniji kolut. Prije dvije godine, newyorčani su poludili za cronutom slastičara Dominiquea Ansela, hibridom između "cro" od croissanta i "nut" od donuta, točnije napravljenog od lisnatog i dizanog tijesta, koje se kasnije prži. Ansel je dobro procijenio mogućnosti svoje slatke novotarije te ime i recept zaštitio kao vlastitu imovinu.

Cronut
je bio prvi desert koji je izazvao masovu histeriju u gradu. Pred Anselovom slastičarnicom, koja ima ograničenu mogućnost proizvodnje, kupci su stajali u redovima ranom zorom, kako bi se domogli novog koluta. Potražnja je bila tako velika da je nakon kratkog vremena odlučeno da svaki kupac može dobiti samo tri komada, dok se na e-bayu kolut koji inače košta 5 dolara prodavao po 100 dolara. Tek toliko za one koji sumnjaju u moć marketinga i socijalnih mreža. Kao i privlačnosti prženog slatkog koluta.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.