Moj profil

Kakvu hranu trebamo jesti ljeti i zašto?

Preporučljivo je ljeti izbjegavati procesiranu hranu, polugotova i gotova jela te izuzetno slanu i zaslađenu hranu kako organizam ne bi previše energije trošio na probavu.

Ljeto je najtoplije godišnje doba kada su temperature zraka, ali i vlažnost zraka na vrhuncu što naravno zahtijeva pravilno i kvalitetno planiranje dana kako se ne bi narušilo zdravlje.

Prehrana tu kao i uvijek igra veliku ulogu jer ono što direktno unosimo u organizam ima veliki utjecaj kako će organizam reagirati i osigurati nesmetani rad, spriječiti umor, dehidraciju i nedostatak hranjivih tvari.

Zbog pojačanog znojenja i gubitka tekućine i hranjivih tvari, ljeti su nam potrebne namirnice koje nadomještavaju gubitak i omogućuju normalno funkcioniranje ogranizma.

Prilikom visokih temperatura i vlažnosti, kako bi se rashladilo, tijelo se pojačano znoji što ne samo da uzrokuje gubitak tekućine već i esencijalnih vitamina i mineralnih tvari koji mu omogućuju pravilan rad.

Stoga je prehrana bogata voćem i povrćem, kao i unos dovoljno tekućine, neophodna za pravilno funkcioniranje u ljetnim mjesecima.

Na sreću, ljeto je razdoblje u godini kada možda imamo i najviše izbora sezonskog voća i povrća te to svakako treba iskoristiti i omogućiti raznovrsnu, minimalno prerađenu prehranu bogatu hranjivim tvarima i vlaknima.

Top 10 ljetnih namirnica

1. Lubenica

Često je zovu kraljicom ljeta, no ona to zaista i je. Lubenica se gotovo isključivo sastoji od vode i prirodno prisutnih šećera pa je idealna namirnica za utaživanje žeđi te povratak hranjivih tvari i energije. Preporučljivo ju je konzumirati na prazan želudac, a ne kao desert jer obzirom da se brzo razgrađuje može fermentirati u želucu i uzrokovati nadutost ako se konzumira netom nakon obroka. A odlična je i kao sorbet u međuobroku.

2. Zeleno lisnato povrće

Zelena salata, rukola, baby špinat i matovilac bogati su vlaknima, hranjivim tvarima i vodom te su idealna okosnica ljetnih salata. Uz bazu od zelenog lisnatog povrća te nadogradnju šarenim povrćem te proteinima poput slanutka, bijelog mesa ili sira mogu činit idealan ljetni obrok.

3. Bobičasto voće

Maline, kupine i borovnice vrhunac sezone dostižu u ljetnim mjesecima te osim što su ukusni i bogati hranjivim tvarima i vodom, sadrže visoke količine antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi organizma protiv bolesti. Osim sirove mogu se konzumirati i kao dio salata, aromatiziranih voda, unutar kockica leda ili kolača i deserata.

4. Tikvice

Još jedno ljetno povrće koje obiluje vodom i hranjivim tvarima, a posebno je po tome što se može konzumirati i sirovo i kuhano. Punjene, na salatu, kao umak za tjesteninu ili unutar rižota, brojne su mogućnosti upotrebe tikvica u obrocima i stvarno ih treba iskoristiti u ljetnim mjesecima.

5. Breskve

Osim što su sočno i slatko voće kao idealan međuobrok, breskve možemo konzumirati i u kolačima, sladoledima, ali i u sezonskim salatama.  Bogate su

6. Rajčica

Još jedna ljetna namirnica koji bi stvarno trebalo iskoristiti u sezoni. Rajčica osim što je bogata vodom i drugim hranjivim tvarima, sadrži likopen, snažan antioksidans koji još jače djeluje u prisutnosti masti pa je tako narezana rajčica s maslinovim uljem i malo soli odličan ljetni međuobrok.

7. Krastavci

Jedna od namirnica koje su najbogatije vodom odličan su izbor za ljetne salate, pa čak i juhe, jogurte, variva ili sokove. Kora krastavaca sadrži većinu hranjivih tvari pa ukoliko nemate priliku konzumirati organski krastavac, preporuka je da ga operete u vodi sa sodom bikarbonom prije konzumacije kako bi mogli sigurno konzumirati i koru.

8. Smokve

Svježe smokve su tako kratko u sezoni, a toliko su sočne, ukusne i hranjive da ih svakako treba uvrstiti u ljetnu prehranu. Osim u sirovom obliku kao monoobrok, možete ih konzumirati u savijačama i štrudlama ili kao dio predjela uz pršut, sir i med.

9. Čajevi

Negazirana voda je zasigurno prvi izbor za utaživanje žeđi i sprječavanje dehidracije, međutim ponekada zna biti „dosadna“ pa je dobro istražiti i uključiti u prehranu i druge izvore tekućine. U ljetnim mjesecima su nezaslađeni biljni čajevi odličan izbor jer osim što njima unosimo tekućinu, bogati su i hranjivim tvarima potrebnima za normalno funkcioniranje organizma.

10. Limunada

Slično kao i biljni čajevi, limunada, nezaslađena ili zaslađena sa malo meda, odličan je ljetni napitak kako bi se osiguralo dovoljno tekućine, minerala i svježine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Redovno održavanje je u tijeku.
Moguće su tehničke poteškoće.
Hvala na strpljenju, brzo smo natrag. :)