Moj profil

Imaš viška smokava? Pospremi ih u ova preukusna jela

Bez sumnje, u smokvama se isplati uživati, pa iskoristite njihovu sezonu i počastite se sjajnim slasticama i krepkim jelima spremljenima po coolkinim receptima.

Voljeli mi voće ili ne, već nam je nakon prvog zalogaja jasno da su smokve izašle iz raja. Doista, bile one zelene, žute, ljubičaste ili crne, svježe ili sušene, smokve nas osvajaju svojim neodoljivim okusima.

K tome smokve su od pamtivijeka i kulinarske zvijezde, te su i jedan od najomiljenijih sastojaka brojnih slatkih i slanih jela kako diljem svijeta, tako i u našem podneblju

No, jedna od najstarijih uzgojenih vrsta voća koja se od svega bilja najčešće spominje u bibliji, svoju popularnost ne zaslužuje samo svojim rajskim okusom, već i hranjivošću. Između ostalog smokve su neobično bogate mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima, kalcijem, fosforom, magnezijem, i kalijem, te vitaminom A , C, K i B-grupe. Zahvaljujući svojoj hranjivosti smokve imaju i vrlo pozitivno djelovanjem na naše zdravlje, te primjerice imaju snažan anti-aging učinak, pogoduju probavi, te funkcioniranju srca i krvotoka.

Smokve su prave kulinarske zvijezde!

K tome smokve su od pamtivijeka i kulinarske zvijezde, te su i jedan od najomiljenijih sastojaka brojnih slatkih i slanih jela kako diljem svijeta, tako i u našem podneblju. Naravno to nimalo ne čudi jer se osim sa svojim delikatesnim okusom mogu pohvaliti i sa nevjerojatnom svestranošću bilo da su glavne u slatkim ili krepkim jelima. Stoga smokve svojim okusom obogaćuju raznovrsna predjela, salate, glavnima jela i priloge u kojima se primjerice izvrsno slažu sa sirevima, posebno kozjim, suhomesnatim proizvodima, mesom i krušnim zalogajima, pa su neizostavne na pizzama, sendvičima ili primjerice brusketama. Naravno osim u slatko-slanim kombinacijama, njihova primamljiva slatkoća posebno dolazi do izražaja u još brojnim slasticama, od džemova, kompota, sladoleda, pudinga do različitih kolača, torti, tartova, pita i savijača.

Smokve su stvorene za uživanje svim čulima!

Nipošto nemojte propustiti sezonu smokava, te ih osim za uživanje u njihovom izvornom obliku, iskoristite i za pripremu maštovitih i posebno ukusnih slastica i krepkih jela. No, zaželite li se razmaziti delicijama sa svježim smokvama, baš i ako ih kanite spremiti za hladnije dane, birajte samo optimalno zrele i izvana neoštećene  plodove, jer čak i najmanja oštećenja kore mogu ubrzati njihovo kvarenje. K tome, kako su zbilja jako osjetljive, (svježe već nakon dan, dva mogu postati neukusno gnjecave!) što prije ih iskoristite bilo da od njih želite spremiti neko ukusno jelo ili slasticu, bilo da im kanite produžiti vijek trajanja. Primjerice, svježe smokve možete sačuvati na tradicionalni način, sušenjem na suncu ili u vlastitoj kuhinji u pećnici (suše se nekoliko sati na niskoj temperi uz malo odškrinuta vrata!), te još bolje u dehidratoru, napravi za sušenje voća i povrća. K tome, svježe smokve narezane ili cijele možete baš kao i ostalo voće zamrznuti u zamrzivaču ili pak od njih na način naših baka možete skuhati džemove ili primjerice umake poput chutneya koji se savršeno slaže s mesom s roštilja.  

Cool recepti sa svježim smokvama! Kako bi bila prava šteta da propustite kratkotrajno, sezonsko uživanje u okusima jela sa svježim smokvama uljepšajte si ljetne dane sa slatkim i krepkim delicijama spremljenim po savršenim coolkinim receptima. Primjerice razmazite sva svoja čula delikatesnim domaćim sladoledom s grillanim smokvama i preljevom od meda, maslaca i cimeta, savršenom, pravom ljetnom nepečenom tortom sa smokvama i pudingom s aromatičnim smokvama. Nadalje, kako to i priliči opuštenim ljetnim danima, kasni doručak, te još kasniji ručak, učinite još posebnijima i ukusnijima zamamnim pecivima sa smokvama i ricottom i slasnim brusketama te aromatičnim i dopadljivim rižotom sa svježim smokvama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.