Moj profil

Imamo najbolje slane i slatke recepte sa jeftinim super povrćem

Često istražujemo egzotične namirnice i one koje su u trendu pri čemu zaboravljamo da se tajna zdrave prehrane krije u svima dostupnim i često vrlo povoljnim namirnicama. Mrka je zasigurno jedna od takvih - bogata mineralima i vitaminima, a opet toliko jednostavna da se savršeno uklapa u slatka i slana jela.

Narančasta namirnica krije mnoge doprinose zdravlju. Kao izvor bogat karotenoidima, pomaže zdravlju krvožilnog sustava te smanjuje rizik srčanog udara. Uz to štiti vid i regulira razinu šećera u krvi.

Korijen mrkvice prvo je bio poznat Europi, a danas razlikujemo čak 100 sorti, različitih boja i oblika. Prve divlje vrste bile su crne, bijele i ljubičaste boje, a narančaste su u 17. stoljeću razvijene u čast nizozemskog kralja Vilima od Oranža. Najbliži srodnici su joj pastrnjak, koromač, kumin i kopar.

Slatko, slađe, mrkva

Povrće u slasticama odlično zvuči kada odaberemo najbolje recepte. Krenimo od poznatog kolača od mrkve. Ova veganska verzija radi se biljnim napitkom, orašastim plodovima, datuljama što ga čini i finim i zdravim! Čokoladna verzija djelovat će poznatije, ali nimalo obično. Kombinacijom mrkve i arome naranče nećete pogriješiti. Još jedna torta lagane kreme i osvježavajućeg okusa odlično će odgovarati ovim još toplim danima, a njezino bogatstvo okusa ovoga će puta biti spoj kokosa, lješnjaka i mrkve . Za kraj slatke sekcije slijedi prefini recept muffina s mrkvom, orasima i ananasom.

Volimo zdravo – mrkvaste juhe

Danas vrlo često zaboravljamo važnost juha, variva te općenito jela na žlicu. Ona su dobra za probavu i laka za unos veće količine povrća, a kao što znamo, povrće je od iznimne važnosti za naše zdravlje.

Vrlo jednostavna, a fina je juha od pečene mrkve. Dodatnom okusu doprinijet će luk i češnjak s malo ljutine. Ako narančastom povrću dodamo rajčicu i đumbir  dobit ćemo novi okus juhe koja je gotova za samo pola sata! Za neviđen i neisproban okus probajte juhu od mrkve s medom

Omiljena grickalica Zekoslava Mrkve toliko nam je dobro znana da čini kako nemamo što novo o njoj reći – ali to nije istina!

Variva volimo tijekom svih godišnjih doba, a zimskima smatramo uglavnom ona koja sadrže meso. Tako je ovo jesensko varivo laganija varijanta cjelovitog i zdravog obroka. Varivo sadrži slanutak, grah, špinat i još puno povrća koje će vam pomoći da se osjećate bolje. Još jedno lagano varivo volimo kao spoj poriluka i slanutka čijoj će slatkoći pomoći mrkva.

Salate i svježa jela – isprobajte marokansku salatu od mrkve i krumpira

Salate su dobile mnogo novih formi, a ideje su nepresušne. Jedna od takvih začudno finih salata je marokanska salata. Savjet za pripremu ove salate je pronaći krumpir s više škroba, a to možemo provjeriti zarezivanjem krumpira. Ako se nož lijepi za krumpir znači da je dobar izbor za ovo jelo. Za ljubitelje žitarica salata s čak tri vrste je idealan odabir. Svježa mrkva i špinat te limun za preljev začinit će salatu okusom osvježenja. Kome nedostaje meso neka isproba salatu od piletine u kojoj prijateljuju ječam, mrkva i celer.

Drugačiji recepti za gablec kojem će svi zavidjeti

Čitamo knjige, slušamo glazbu i jedemo jela s drugog kraja svijeta. Azija je davno ušla i u naše kuhinje, a među najdražim jelima nalaze se spring rolice. Ovoga puta ih u kombinaciji s ajvarom sigurno neće ostati na tanjuru. Ne skrećući daleko od azijske kuhinje, noodlesi s povrćem  i tofuom uvijek su dobra ideja.

Odmičući se od tradicionalnih jela kako bismo upoznali nove okuse, stvaraju se nove verzije lazanja. Lazanje s korabicom i mrkvom idealan su primjer novih ideja i vegetarijanskih jela. Pita od kozjeg sira i mrkve još jedan je takav primjer u kojem će svi uživati.

Ne zanemarujući meso punjene rolice savršeno su jelo za obiteljski ručak ili druženje sa samim sobom u vremenu za odmor. U vikendu kada se pruži prilika za duže druženje s kuhinjom uživajte u telećem pečenju s pečenom mrkvom i umakom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.