Moj profil

Papar i paprika – 7 top jela sa začinima koji su uvijek pri ruci

Uživajte u 7 slasnih i okrepljujućih jela za hladnije dane u kojima važnu ulogu imaju papar i mljevena crvena paprika, začini bez kojih su nezamisliva nebrojena jela svih kuhinja svijeta.

Uz sol, najvažniji i najčešće korišteni začini kako u našim kuhinjama, tako i u svim kuhinjama svijeta su zasigurno papar i crvena paprika. Bez ovih neizostavnih začina, naša brojna, doista brojna krepka jela, juhe, variva, pečenja, salate, složenci, rižota, gulaši, sataraši, paprikaši, roštilj, namazi, paštete, umaci, dipovi i preljevi, ne bi imala svoj prepoznatljiv i omiljeni okus. Štoviše, bez papra koji se savršeno slaže i s čokoladom, orašastim plodovima i voćem, bili bi zakinuti i za mnoge savršene slastice poput medenjaka, paprenjaka i kuglofa te slasnih parfe i mousse krema, želea, granite… 

Papar je bio rezerviran samo za bogate, a crvena paprika za siromašne!

Crni papar koristi već više od 4000 godina. Nekad je papar koji se nazivao i crnim zlatom, bio vrlo rijedak i skup. Otkada je u 15. stoljeću uvezen iz Azije, dugo vremena koristio samo u kuhinjama najbogatijih slojeva Europskog društva. Otprilike u isto vrijeme, u doba velikih geografskih otkrića, u Europu su iz područja današnjeg Meksika, doplovile i sadnice paprike, jedne od najstarijih kultiviranih biljaka. Mljevenu crvenu papriku, posebno onu ljutu, su prvi, posredstvom Turaka, već polovicom 16. stoljeća zavoljeli, a tko drugi nego Mađari. Odatle se proširila diljem Europe te je sve do 18. stoljeća slovila kao ne previše vrijedan začin primjeren isključivo nepcima običnog puka. 

Gotovo da nema ukusnog jela bez papra i mljevene crvene paprike!

Kako bilo da bilo, danas ne samo da nema kuhinje bez papra i crvene paprike, već k tome možemo uživati i u različitim vrstama i okusima, aromama i bojama ovih neizostavnih začina. Najprisutniji, najoštriji i najaromatičniji crni papar paše u sva krepka jela od mesa, povrća i primjerice sira. Bijeli papar je između ostalog kao stvoren za laganija jela posebno od ribe, piletine i plodova mora te svijetle umake, ali primjerice harmonizira i s čokoladom. Zeleni, koji nam dolazi u salamuri paše u mesna jela, juhe i salate, dok se ružičasti, osim s mesom riba i peradi, dobro slaže i s voćem, a posebno citrusima.

Bez papra koji se savršeno slaže i s čokoladom, orašastim plodovima i voćem, bili bi zakinuti i za mnoge savršene slastice poput medenjaka, paprenjaka i kuglofa te slasnih parfe i mousse krema, želea, granite

Baš kao i s paprom, bio on u zrnu ili svježe mljeven, tako i s mljevenom crvenom paprikom, koja varira od slatke do jako ljute, teško da možemo pogriješiti. Stoga su nam bez slatke i ljute, ali i dimljene crvene paprike nezamisliva brojna jela od mesa, divljači i ribe, povrća, sira i riže, gustih juha, variva, paprikaša, gulaša, đuveđa, umaka te primjerice marinada za povrće i meso s roštilja...

Sedam sjajnih krepkih kreacija s paprom i crvenom paprikom za hladne dane!

Svoja nepca razveselite sa 7 sjajnih krepkih jela koja su kao stvorena za mračne i prohladne dane, u kojima važnu ulogu imaju i aromatični začini, papar i slatka, ljuta ili dimljena crvena paprika.  

1. JUHA OD BUNDEVE S JABUKOM

Ako kraljice jesenskih polja i vrtova ne iskoristite za pripremu fine krem juhe, znajte da ste napravili neoprostivu gurmansku grešku. Stoga se čim prije počastite juhom od bundeve s jabukom koja se može pohvaliti posebnim delikatesnim okusom kojem doprinose svježe mljeveni crni papar u društvu s muškatnim oraščićem. U slučaju da se navučete na okus ove juhe, ne brinite. Na sreću, bundeve su u ponudi i izvan sezone pa za ponovno uživanje nećete morati čekati sljedeću jesen. 

2. CONDITUM PARADOXUM

Među receptima za kreacije u kojima važnu ulogu imaju crvena paprika i papar je i recept za napitak koji ne osvaja samo svojim posebnim imenom, već i okusom conditumparadoxum . Kušajte ga i uvjerite se da će ovo posebno kuhano vino, maštovito začinjeno paprom, lovorom i šafranom te zaslađeno medom i datuljama, oboriti s nogu ljubitelje vrućih zimskih napitaka.

3. PILEĆI PAPRIKAŠ S DIMLJENOM PAPRIKOM

Pileći paprikaš, jedno je od omiljenih klasičnih jela koje nas prati od djetinjstva i nikad neće nestati s naših tanjura. Vrijedi ga probati i u coolinarikinoj malo drugačijoj verziji. Stoga svoje ukućane iznenadite i razveselite pilećim paprikašom s dimljenom paprikom koji će svojom posebnom delikatesnom dimnom notom, oduševiti i najiskusnije majstorice pilećeg paprikaša.

4. VARIVO OD MAHUNA

Varivo od mahuna klasično je jelo na žlicu koje je posebno dobrodošlo u mračnije i hladnije doba godine kada od jela ne očekujemo samo da nas nahrani već i da nas zagrije. Zbog njegovog učinka kušajte ga odmah. Čak i ako ste u djetinjstvu nad tanjurom s ovim varivom ronili suze te ga ovisno o ukusu i prilici obogatite neizostavnom mljevenom slatkom ili ljutom crvenom paprikom.

5. FRANCUSKI KREMASTI KRUMPIR S KOBASICAMA

Ukoliko vaša ljubav prema fancuskom krumpiru datira iz djetinjstva te ga već godinama spremate baš onako kako je činila vaša baka ili mama, bezuvjetno kušajte i coolkin francuski kremasti krumpir s kobasicama. Coolkina make over verzija koja je uz ribani sir, obogaćena i s dvije vrste papra - crnim i kajenskim, oduševit će vas dvostruko - i na prvi pogled i na prvi griz. 

6. ŠTRUKLE U JUHI

Još nikad niste kušali starinsko jelo koje je nekad bilo neizostavni na stolovima naših predaka u Zagorju te Zagrebu i okolici? Bez obzira gdje živite ili kuhate, nikad nije kasno za upoznavanje novih okusa. Proučite coolkin recept štrukle u juhi . Potom se naravno prihvatite kuhanja i  uživajte u ukusnoj inačici ovog tradicijskog jela. Vjerovali ili ne, uz pomoć kupovnih štrukli i juhe od jušne kocke oplemenjene mljevenom crvenom paprikom, sprema se i jednostavno i brzo. 

7. MAKEDONSKI KOTLIĆ

U vječnoj potrazi za novim i finim okusima ne treba baš uvijek otputovati u udaljene krajeve. Što češće inspiraciju valja potražiti i u sjajnim nacionalnim kuhinjama naših susjeda. Primjerice, čim prije, naravno za svojim stolom otputujte u delicijama bogatu Makedoniju i pripremite Makedonski kotlić te uživajte u ukusnom krepkom jelu od junećeg ili janjećeg mesa kojemu poseban dodir uz bijelo vino daje i mljeveni crni papar i ljuta crvena paprika.

Sva svoja jela možete oplemeniti Vegeta Maestro začinima, a još više ideja pronađite na  https://www.zacini-inspiracije.hr/.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.