Moj profil

Ništa kontra sira

Na coolkinom maštovitom jelovniku su slasna predjela, glavna jela i deserti koji svoj zamamni okus i miris zahvaljuju jednoj od naših najomiljenijih namirnica - veličanstvenom siru!

Nitko, baš nitko nema ništa protiv sira, jer on gotovo da je baš kao i kruh, naša svagdašnja namirnica. Štoviše, toliko ga volimo da nam je za istinsko gurmansko uživanje potrebna još samo čaša biranog vina, kriška finog kruha ili nekoliko sočnih bobica grožđa.

Sir pričinjava delikatesni užitak našim nepcima, bio on kravlji, ovčji, kozji ili bivolji, meki, polutvrdi ili tvrdi, svježi, poluzreli ili zreli. Spada u namirnice koje obožavamo koristiti i za pripremu brojni jela pa je često i na popisu obaveznih sastojaka u našim omiljenim receptima.

Brojni među 5000 i više vrsta sireva koji oduševljavaju gurmane diljem svijeta mogu naći svoje mjesto u najmanje isto toliko recepata za slasna i svima omiljena slana i slatka jela.

Naravno, to nimalo ne čudi, jer sir je bez ikakve dvojbe pri samom vrhu najdruželjubivijih namirnica pa gotovo da nema ni jednog sastojka s kojom ne ulazi barem u kolegijalni odnos.

Gotovo da nema gdje ga nema pa je prisutnost svježeg i feta sira, mozzarelle, edamera, gruyera, goude, trapista, ementalera, parmezana, paškog ili livanjskog sira te primjerice gorgonzole, dobrodošla u pripremi hladnih plata, juha, variva, umaka, dresinga, salata, pečenja, musaka, složenaca, grickalica, sendviča, burgera, kolača, torti, pita, savijača, peciva, pudinga, krema…

Zato svim ljubiteljima sira i kuhanja sa sirom, iskusnima i novopečenima, kao i onima koji će to tek postati zahvaljujući ovoj temi, darujemo malu, ali vrijednu zbirku recepata za sjajna predjela, glavna jela i deserte sa sirom.

KRUMPIR I LUK ZAPEČENI SA SIROM

Krumpir i luk zapečeni sa sirom jelo je koje će čak i ako se priprema u najmodernijim hi-tech pećnicama, svojim glavnim sastojcima te mirisom i okusom podsjetiti na kuhinje naših baka u kojima je uvijek bilo domaćeg sira i vrhnja. Naravno, ovo mirisno i slasno zapečeno jelo koje sadrži omiljeni krumpir i luk, neće se svidjeti samo onima koji su odrastali uz sir s vrhnjem, već redom svim ukućanima. 

SARMICE S KELJOM I SIROM

Ma tko ne voli slasne sarme, bile one od listova kiselog zelja ili vinove loze? No, ipak, vrijeme je da ljubitelje zamotuljaka iznenadite novim i neuobičajenim sarmicama s keljem i sirom koje će se svidjeti i vegetarijancima i mesoljupcima, jer su među biranim sastojcima i gljive, znane i kao šumsko meso. Naravno, od onih koji priznaju samo sarmu s mesnim nadjevom, nemojte očekivati glasno priznanje. O njihovom će užitku svjedočiti prazni tanjuri. 

POHANE OKRUGLICE S 4 SIRA

Tko ne voli okruglice, koje su k tome još i panirane? Hrskave pohane okruglice od sira servirane na salati od rikole slastan su dokaz da za obrok koji će se svidjeti svima ne treba ni previše sastojaka, ni vremena ni kulinarskog iskustva. Doista, ovaj fini, a jednostavni obrok ima sve šanse izbiti na sam vrh jela za prste polizati i to ne samo uže obitelji, već i gostiju koji također uživaju u toplini vašeg doma.  

ROSSINI STEAK

Već i vrapci znaju da su steakovi zadnjih godina „must have“ na našim tanjurima. Zato jelovnik svojeg privatnog steak-hausa obogatite rossini steakom od junećeg filea s ploškama šunke i sira gruyere-a, prelivenog bešamel umakom i zapečenog u pećnici. Posebno će se istaknuti, ponudite li ga garniranog listićima bijelog tartufa. Bez sumnje, već će i sam miris najaviti da se radi o ukusnom jelu koje je kao stvoreno i za svečane prilike, poput obiteljskih proslava i blagdana. 

Više od 5000 vrsta sireva koji oduševljavaju gurmane diljem svijeta mogu naći svoje mjesto u najmanje isto toliko recepata za slasna i svima omiljena slana i slatkih jela.

ZAPEČENO POVRĆE

Zapečeno povrće  malo je, ali jako fino jelo od različitog povrća s jajima, vrhnjem i sirom, koje ovisno o stupnju gladi ili dobu dana može biti hranjiv obrok. Spremajte ga što češće ako se vaša prehrana bazira na jelima bez mesa, ali i da biste članove obitelji koji frkću nosom već i na sam spomen jela bez mesa, uvjerili da ovakav vege obrok može biti ne samo zasitan, već i jako, jako ukusan.

ZAPEČENI SENDVIČ OD SIRA I SJEMENKI

Sendviči, naši spasioci u brojnim SOS situacijama ne moraju uvijek biti od istih sastojaka te spremljeni i pojedeni na brzinu. Naime, zapečeni sendviči od sira i sjemenki  male su slasne kreacije od prepečenih, a potom još i zapečenih kriški kruha s maštovitim nadjevom od sira edamera, kiselog vrhnja, sjemenki suncokreta i buće te kukuruza i kiselih paprika. Stvoreni su za uživanje u pripremi i svakom zalogaju, bilo da smo solo, udvoje ili s društvom.

JUHA OD KESTENA I SIRA

U hladnijoj polovici godine svi barem ponekad poželimo neko krepko i toplo jelo na žlicu. Svoje ukućane iznenadite delikatesnom juhom od kestena i sira, istinskim soul-foodom, jelom koje će zagrijati ne samo tijelo, nego i dušu. Iako će se ova slasna juha svidjeti mnogima, njome nikako nemojte propustiti iznenaditi i razveseliti istinske zaljubljenike u kestene, koji zbog kesten pirea i patke nadjevene kestenima jedva čekaju jesen.

PRHKA TORTA OD SIRA

Prhka torta od sira slastica je koja se sprema od običnog svježeg kravljeg sira. Unatoč jednostavnosti dokazuje da je sir namirnica koja se u društvu podjednako običnih, svakodnevnih sastojaka poput jaja, slatkog vrhnja i soka od limuna može pretvoriti u nešto doista posebno i ukusno. Zato prhka torta od sira zaslužuje svoje mjesto i na svečanim stolovima za kojima slavimo posebne trenutke, bilo da se radi o obilježavanju nekog važnog obiteljskog datuma ili proslavi blagdana. 

TIRAMISU

Bez sumnje, tiramisu  je doista posebna slastica od sira mascarponea koja se jednostavno mora naći među omiljenim slatkim receptima bez obzira na godine staža u kuhinji. Iako se jednostavno priprema, desert koji je izvorno nastao u počast isto tako posebnoj Veneciji, osvaja svojim jedinstvenim slatko-gorkim okusom koji podsjeća na život i ljubav. Stvoren je i za posebne situacije, bilo da želimo naglasiti sretne ili prevladati tužne trenutke.

CHEESECAKE ZA MALENE

Iako je osmišljen za one najmlađe i najslađe buduće coolinaričare, u cheesecakeu za malene uživat će redom svi, od mališana do baka i djedova. A, kako i ne bi, kad se cool beby verzija omiljenog kolača od sira sprema od finog svježeg sira i mlijeka te omiljenih Lino proizvoda - Lino keksića, Grisolina i voćne kašice Lino marelica i breskva u jabuci.

SICILIJANSKI CANNOLI Baš kao i tiramisu, ednako posebni i slasni sicilijanski cannoli su slastica koju mogu izmisliti samo i jedino Talijani, umjetnici uživanja u malim stvarima koje uljepšavaju našu svakodnevicu. Iako nisu baš jednostavni za pripremu, zahvaljujući tamnom hrskavom prženom tijestu s crnim vinom i kakaom, punjenom baršunastom bijelom kremom od sira mascarponea, trud ne samo da se isplati, već je vrijedan i ponavljanja unedogled. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.