Moj profil

6 ideja koje štede vrijeme i novac: Od ostataka hrane napravite preukusne salate

Zašto baciti hranu kada je uz samo malo dobre organizacije možete iskoristiti i dati joj novu šansu u jelu? Usvajanjem takvog načina razmišljanja, djelujemo racionalno i odgovorno.

Uz malo dobre volje i unaprijed isplaniran jelovnik niti jedna namirnica ne treba završiti kao otpad. Zato imamo ideje kako iskoristi ostatke hrane i svojevrsnim recikliranjem smanjiti negativan utjecaja na okoliš, jer moguće je jesti fino, racionalno i odgovorno.

Pogledajte kako!

Nemate li ideju što biste mogli s ostacima skuhane tjestenine, dodajte im nekoliko sastojaka iz hladnjaka koje je potrebno potrošiti dok su još svježi poput krastavaca ili rajčica. Prema vlastitoj želji možete dodati kuglice mozzarelle ili kolutiće trajne salame. Ovakva hladna salata s tjesteninom  može biti večera ili obrok za ponijeti na posao ili čak i izlet.

Ostatke kuhane palente potrebno je samo izrezati na kockice i popržiti kako bi se pretvorili u hrskave krutone te ih uz svježe povrće pomiješati i to je to - ostaci palente su spašeni. Za slučaj da vam je ostao komadić kuhane ili pečene piletine od ručka, možete je dodati i obogatiti salatu s krutonima od palente.

Ako se pitate što biste mogli s ostacima pečenih krumpira nakon ručka, imamo ideju kako ih u par dodataka pretvoriti u novi prilog ili samostalno jelo. Krumpir u šarenom društvu od rotkvica i ljubičastog luka uz malo mašte sasvim je drugačije samostalno jelo ili pak dodatak uz prženu ribu ili meso.

Povrće koje je potrebno čim prije potrošiti i otvorena konzerva paštete? Idealna kombinacija za obrok s tjesteninom. Pašteta pomiješana s jogurtom začas postaje kremasti umak i savršen dodatak tjestenini, a povrće ste spasili od propadanja i osigurali još jedan hranjiv obrok. Salatu poslužite hladnu, a po želji je možete obogatiti narezanim orasima ili narom.

Topliji dani jednostavno mame na roštiljanje u dvorištu ili na terasi. Ali nakon roštilja su vam ostale grill kobasice, jer ste se preračunali? Zapravo, sjajno, jer uz dodatak povrća i začina postaju dio preukusne povrtne salate. Dobra vijest je da joj možete dodati i prepečeni kockice kruha i u trenu postaje samostalni obrok.

Piletina je česta mesna namirnica na jelovnicima, a zna se dogoditi da ostane i za sljedeći dan. Mediteranska salata od piletine može dobiti sasvim drugačiju dimenziju. Pileći file koji vam je ostao nakon ručka pomiješajte sa špagetima, krastavcem, rajčicom i lukom te dodajte zanimljivi preljev i donesite dašak Mediterana za stol.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.