Moj profil

Rascvjetale slastice

Slastice i cvijeće se vole! Ionako slasnim kolačima i ostalim slasticama neobično gode boje, oblici, mirisi i okusi cvijeća, koje ih čini još ukusnijima, još ljepšim i još poželjnijima.

Jestivo cvijeće

Najvažnije pravilo za izbor cvijeća, bez obzira kanimo li upotrijebiti svježe ili ušećereno, jest da pripada nekoj jestivoj vrsti, te da je uzgojeno na ekološki način, bez pesticida (najbolje u vlastitom vrtu!) ili pak da je izraslo u netaknutoj prirodi. K tome, cvijeće mora biti svježe ubrano te očišćeno od prašine, zemlje,  kukaca ili neke druge nečistoće.

Cvijećem se mogu ukrasiti i "torte" od cupcakesa složenih na etažerima, ali i voćne salate, te kreme, pudinzi i sladoled.

Kako su brojne cvjetne vrste jestive, slastice možemo ukrasiti (ali i oplemeniti njihovim okusom!) različitim vrtnim, livadskim i šumskim cvjetovima, primjerice  maćuhicama, ljubičicama, jasminom, dragoljubom, hibiskusom, dalijama, nevenom, primulama, fuksijama, tulipanima, različcima, makovima, klinčićima, djetelinom, tratinčicama, margaretama i maslačcima. Možemo se poigrati i cvjetovima začinskog i ljekovitog bilja, kamilice, lavande, kadulje, ružmarina i primjerice timijana te cvjetovima bazge, imuna i naranči, a u proljeće i bilo kojih voćaka.

LaRosacotta

LaRosacotta

Ušećerena ruža

ušećerena ruža

No, kako postoji i vrlo otrovno cvijeće, poput đurđica, zlatne kiše, šumarica, oleandera, anđeoskih truba, glicinije, hortenzije, azaleja, ciklama, visibaba, kala i kukurijeka, prste k sebi kako od njih, tako i onih za koje nismo sigurni, ma kako lijepi i dekorativni oni bili.

 Rascvjetane slastice

Svježi ili ušećereni cvjetovi i latice mogu se iskoristiti na brojne maštovite načine, pa se torte mogu ukrasiti sa samo nekoliko ruža ili se čak i cijele mogu "posuti" manjim cvjetićima ili laticama. One veće, posebno višeslojne, izgledat će još raskošnije ako ih uljepšamo i s cijelim "buketom" ili pak cvjetnim vjenčićem. Cvjetovi su dobrodošli i za make-over već narezanih torti i kolač.

Torta Lavandica

Torta Lavandica

Glazirane ljubičice

Glazirane ljubičice

Manji cvjetići ili latice, posebno ušećereni, uljepšat će manje kolače, petit four, popse, cupcakese i muffine, ali i praline. Cvijećem se mogu ukrasiti i "torte" od cupcakesa složenih na etažerima, ali i voćne salate, te kreme, pudinzi i sladoled.

Naravno, za razliku od ukrašavanja svježim cvijećem, za kandirane ili ušećerene kreacije treba se ipak malo više potruditi.

Iako se možemo poigrati bilo kojom jestivom cvjetnom vrstom, za kandiranje su najzahvalniji cvjetovi i latice ruža, te cvjetići ljubičica i mini  maćuhica, koje slasticama osim svoje ljepote mogu podariti i svoj poseban okus.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.