Moj profil

Kalupi za pečenje kolača i torti

Uz okrugle, duguljaste i četvrtaste forme, među kojima su i kalupi za torte s odvojivim dnom, u ponudi su i kalupi različitih oblika i s različitim motivima poput onih za dječje te blagdanske kolače i slastice.

Kako ni u kuhinji bez alata nema zanata, svatko tko uživa u spremanju slastica, uživa i u biranju kalupa za pečenje kolača i torti. Na sreću svih slastičara, u trgovinama nema što nema, pa među kalupima od različitih materijala, različitih veličina i oblika, svatko može odabrati baš onaj koji savršeno odgovara vrsti slastice koju kani pripremiti.

Uz okrugle, dugoljaste i četvrtaste forme, među kojima su i kalupi za torte s odvojivim dnom, u ponudi su i kalupi različitih oblika i s različitim motivima poput onih za dječje te blagdanske kolače i slastice. Prodaju se i kalupi za pečenje određenih vrsta kolača kao što su limovi s udubljenjima za muffine te kalupi za sitne kolače poput "medvjeđih" šapica, ali i posebno brojni mali i veliki kalupi za različite kuglofe, pudinge, nabujke i slično.

Stari dobri klasici

Klasični kalupi za pečenje kolača najčešće su od bijelog i crnog lima te emajla, ali i stakla. Primjerice, kalupi od bijelog lima vrlo su lagani pa su pogodni i za pečenje veće količine tijesta, no kako su osjetljivi na kiselost, nisu za voćne kolače.
Nisu otporni ni na prianjanje, a da bi se kolač lakše izvadio, treba ih ne samo dobro namastiti, već i posuti brašnom. Oni se i teže peru, ne mogu se prati u perilicama, a kako su osjetljivi na vlagu, treba ih dobro posušiti kako ne bi zarđali.

Za razliku od njih, kalupi od crnog lima su za sve vrste kolača i jednostavnije se održavaju. Oni bolje provode toplinu pa se tijesto jednakomjerno peče. Ono se i lakše vadi te ih ne treba posipati, već ih je dovoljno samo dobro namazati. Emajlirani kalupi koji su također pogodni za sve vrste kolača relativno su teški te su bolji za pečenje manje količine tijesta. Dobro provode temperaturu, tijesto se previše ne lijepi te ih treba samo dobro namastiti. No, iako se lako održavaju, vrlo su osjetljivi na udarce, pa ih čim se oštete treba zamijeniti novim.

Kalupi od vatrostalnog stakla dobri su za sve, a posebno za voćne i kolače od dizanog tijesta. No, kako se u njima kolač sporije peče treba ponešto produljiti savjetovanu dužinu pečenja. Iako se lako održavaju i robusni su, osjetljivi su na lomljenje. 

Silikonski kalupi dobro i jednakomjerno provode toplinu i u njima je kolač brže gotov.

Nešto novo i drugačije

Ne tako davno, bogatoj ponudi klasičnih kalupa pridružili su se i vrlo neobični, ali i vrlo praktični silikonski kalupi za pečenje. Vrlo su otporni ne samo na visoke (mogu se koristiti i u mikrovalnoj pećnici), već i na niske temperature, pa se mogu držati i u zamrzivaču. Silikonski kalupi dobro i jednakomjerno provode toplinu. Kako se toplina podjednako raspoređuje po cijeloj površini, u njima je kolač brže gotov pa treba za oko 20% smanjiti predviđeno vrijeme pečenja. Imaju i neobično glatke stjenke, pa se iz njih  kolači vade brzo i jednostavno, bez lomljenja i mrvljenja.

Unatoč tome, za pospješivanje procesa vađenja pečenog tijesta, dobro ih je prije punjenja tijestom isplahnuti hladnom vodom. No, silikonski kalupi nisu previše trajni i ako to nije izričito dozvoljeno, ne peru se u perilicama za suđe, već isključivo ručno u mlakoj vodi i s uobičajenim sredstvom za pranje posuđa. Naime, u perilicama za suđe pranjem se bitno oštećuje premaz protiv prianjanja i takav kalup prije upotrebe treba dobro namastiti. Kako su vrlo meki i savitljivi, nisu stabilni pa ih prije punjenja treba staviti u lim za pečenje kako prilikom premještanja tijesto ne bi ispalo iz kalupa. K tome, oni nisu za kolače koji moraju biti hrskavo pečeni.       

Umjesto brašna, za posipanje možete koristiti i krušne mrvice te mljevene orahe ili bademe.

Nekoliko korisnih savjeta

  • U kalupima s motivima najbolje uspijevaju kolači i torte od jednostavnih biskvitnih tijesta.
  • Za pečenje kuglofa izaberite kalup sa specifičnom rupom na sredini koja omogućava jednakomjerno širenje topline te tako i bolje i brže pečenje.
  • Za pečenje klasičnih torti odaberite kalup s fleksibilnim okvirom kako bi ga mogli koristiti za torte različitih veličina.
  • Za mašćenje limova i kalupa koristite maslac, margarin ili mast, a izbjegavajte ulje koje će se ocijediti na dno.
  • Umjesto brašna, za posipanje možete koristiti krušne mrvice, mljevene orahe ili bademe.
  • Prije vađenja, netom pečeni kolač ostavite da odstoji 10 minuta, potom na njega stavite podlogu na koju ga kanite istresti te ga preokrenite zajedno s njom.
  • Ako se kolač ne da izvaditi, još topli kalup ostavite nekoliko minuta u hladnjaku ili ga, ako je metalni, omotajte vlažnom kuhinjskom krpom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.